poniedziałek, 16 czerwca 2014

PASTA JAJECZNA


Najlepsza wersja pasty jajecznej, jaką jadłam :) Super prosty i smaczny pomysł na śniadanie :)



Składniki na około 5-6 kanapek:

-3 jajka
-2 średnie ogórki konserwowe
-1 mała cebula
-trochę szczypiorku
-kawałek sera żółtego w kostce
-łyżka majonezu
-2 łyżki śmietany
-sól
-pieprz

Jajka wkładamy do rondelka z zimną wodą i gotujemy przez 13 minut najpierw na dużym gazie do zagotowania się wody, później zmniejszamy gaz o połowę (było wiele prób i błędów, 13 minut to idealny czas gotowania jajek, środek jest wilgotny ale nie płynny a białko dobrze ścięte). Pamiętajmy, że należy mieć oddzielny garnuszek do gotowania jajek gdyż ze skorupek wytwarza się osad z wapna i w takim garnku później wszystko inne się przypala :) Cebulę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i także siekamy na dość drobno. Dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje z ciemnymi, chrupiącymi bułkami :)

POWODZENIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz