ZUPA SEROWO-CZOSNKOWA
Czyli coś dla seromaniaków :)
Składniki:
- 3 różne serki topione (naturalny, emmentaler, gouda, edamski....zależnie od preferencji ;) )
- trochę startego sera żółtego
- 4 spore ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 4-5 skrzydełek z kurczaka
- śmietana do zup
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gałka muszkatołowa
Zaczynamy od ugotowania bulionu. W tym celu wrzucamy do garnka mięso i przygotowaną i pokrojoną włoszczyznę. Wrzucamy 3 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. Solimy, pieprzymy i zalewamy wodą tak, by wszystko było przykryte. Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia (ma się gotować ale nie bulgotać zbytnio). Po tym czasie możemy wyłowić wszystkie pływające składniki i zostawić sam bulion albo zmiksować wszystkie warzywa łącznie z mięsem (tylko mięso należy uprzednio oczyścić z kości i chrząstek) . Zupa będzie bardziej bogata i sycąca przy opcji drugiej natomiast dużo bardziej będzie czuć ser przy opcji pierwszej.. Dodajemy sery, czosnek, trochę śmietany i znowu gotujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie sery mają się dokładnie rozpuścić. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i solą i pieprzem jeśli trzeba. Podajemy z grzankami smażonymi na masełku ;)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz