KREWETKI KOKTAJLOWE PO TAJSKU
...bo w życiu o to chodzi, żeby sprawiać sobie przyjemność...szczególnie jedzeniem :)
SKŁADNIKI:
-250g krewetek koktajlowych
-cebulka dymka
-3 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek
-papryczka chili (świeża lub suszona)
-kurkuma (pół łyżeczki)
-tymianek (szczypta)
-szczypta papryki ostrej
-pieprz
-sól
Sos:
-sok z 1 dojrzałej pomarańczy
-sok z 1 limonki
-łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
-łyżka cukru
-pół łyżki mąki ziemniaczanej
Krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Odcedzamy i osuszamy. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek, dodajemy kurkumę, paprykę ostrą, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i trochę tymianku. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Cebulkę z posiekaną chili oraz pociętym w plastry ząbkiem czosnku podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Kiedy się to wszystko delikatnie zeszkli, wrzucamy krewetki i podsmażamy. Uwaga! krewetki nie mogą się smażyć zbyt długo gdyż z czasem robią się gumowe. W miseczce mieszamy dokładnie sok z pomarańczy i limonki razem z cukrem, sosem rybnym oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy zaraz przed zdjęciem krewetek z gazu. Mieszamy energicznie aż wszystko zacznie gęstnieć. Krewetki podajemy z ryżem :)
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz