piątek, 11 stycznia 2013


La soupe a l'oignon czyli francuska zupa cebulowa :)

Chyba nie można sobie wyobrazić bardziej francuskiej zupy od niej. Tania, prosta a przepyszna :)


Składniki:

-6 średnich cebul
-pół kostki masła
-białe wino wytrawne
-bulion wołowy, 0,5 litra (można zrobić samemu ale równie dobrze można rozpućić 1 kostkę rosołową wołową w 0,5l wody)
-tymianek, najlepiej świeży
-ser żółty
-kilka kromek czerstwego chleba
-sól
-pieprz


Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Dobrze jest to robić w głębokiej patelni albo w garnku :) Nie dopuszczamy do przypalenia się cebuli!!! Ciągle mieszamy aż cebula nabierze złoto-brązowego odcienia. Lekko posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dolewamy 150ml wina i odparowujemy je na patelni. Dolewamy bulionu i gotujemy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie robimy grzanki (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na 1 łyżeczce masła). Zupę wlewamy do miseczek, nakładamy trochę grzanek i posypujemy startym serem ale niezbyt obficie. Wstawiamy zupę do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 1-2 minuty żeby tylko ser się stopił. Po wyjęciu delektujemy się jej cudownym łagodnym acz wyrazistym smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz