wtorek, 26 kwietnia 2016

SKRZYDEŁKA TERIYAKI


Wiem, wiem...ostatnio bardzo rzadko publikowałam nowe przepisy ale to dlatego, że praca pochłonęła mnie doszczętnie i kompletnie nie miałam czasu ani pomysłów na tworzenie fajnego jedzonka :) Koniecznie też muszę zaopatrzyć się w końcu w porządny aparat, gdyż nawet przy ogromnych chęciach zrobienia dobrych albo chociaż przyzwoitych zdjęć szczególnie po zmroku, staje się to niemożliwe kiedy dysponuje się wyłącznie aparatem w telefonie...ale dość tłumaczeń, przejdźmy do... jedzenia :)

Dziś tematem przewodnim będą skrzydełka :) Ale nie takie zwyczajne skrzydełka...one są po prostu odlotowe :) Bardzo łatwe w przygotowaniu a smakują niemal jak z dobrej azjatyckiej restauracji :)




Składniki:

- 5 sztuk skrzydełek z kurczaka
- 3  łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- posiekany szczypiorek
- mąka
- olej

Skrzydełka obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju aż się lekko zarumienią (wbrew pozorom krótkie smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że potrawa nie nasiąka tak tłuszczem jakby to robiła smażąc się na płytkim tłuszczu). Po wyjęciu odsączamy je na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy sos sojowy zmieszany z sosem teriyaki, miodem i 1 łyżeczką sezamu. Skrzydełka wrzucamy na patelnię i dokładnie obtaczamy w sosie, który powinien zgęstnieć obkleić po chwili całe mięso. Tak przysmażone skrzydełka wykładamy na talerz, posypujemy łyżeczką sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Skrzydełka najlepiej smakują ze świeżą sałatką w stylu azjatyckim :)

POWODZENIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz